sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Appele Pie

Nyt syksy on vihdoin täällä. Syksyllä on omenoiden, marjojen ja sienien sesonki. Omenapiirakka on tuttu varmasti monille suomalaisille. Yleensä perinteinen suomalainen omenapiirakka koostuu nopeasti tehdystä sokerivoitaikinasta, jonka päällä on paljon omenasiivuja kanelia ja sokeria. Tämähän omenapiirakka yksinkertasemmillaan ja eikä ihme että se on suomalaisten ikisuosikki.
 Amerikassa omenapiirakka on kuitenkin totuttu tekemään hitusen eritavalla. Amerikkalaisessa omenapiirakka eli Appele piessä tyypillistä on voitaikina jonka välissä on sokerivoiomenatahna ja sen päällä vielä voitakina.
 Tämä herkku valmistuu reilu puolessatoista tunnissa.

Pohja:
6dl vehnäjauhoja
150g voita
1/2tl suolaa
5rkl vettä

täyte:
1dl vehnäjauhoja
1,5dl sokeria
1/2dl siirappia
1kg happamia omenoita
2rkl omenamehua
25g voita

voiteluun
kananmuna



Valmista pohja: mittaa vehnäjauhot, pehmeä voi, suola kulhoon. Nypi taikina sekaisin. Lisää lopuksi kylmä vesi ja tee taikinasta pallo. Kääri taikinapallo elmukelmuun ja pistä pallo jääkaappiin 30 minuutiksi.
 Jaa taikina kahteen osaan. (Toinen osa saa olla vähän isompi kuin toinen) Kauli pienempi taikinanpuolisko piirakan pohjaksi ja pistä se vuokaan niin, että reunoillekin riittää.
 Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Valmista täyte: Mittaa vehnäjauhot, sokeri ja siirappi kulhoon, sekoita.  Lisää omenamehu ja rasva. Pilko omenat ohueiksi paloiksi ja lisää se täytteeseen. Kaada taikina pohjan päälle ja tasoita. Nosta toinen kaulittu taikinapuolisko täytteen päälle. Rypytä takinan reunat toisiinsa yhteen haarukalla tai sormin. Vedä taikinan päälle muutama viilto.
 Paista piirasta 10 minuuttia 250 asteessa ja laske lämpö 175 asteeseen, paista vielä tunti.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Donitsit

Donitsit ovat älyttömän ihania ja herkullisia! Tein niitä kahdella erilaisella kuorrutteella: valko -ja maitosuklaalla, lisäksi päälle hiem...